ΣΕΛΙΔΕΣ

1.10.11

Yoga και Σωματικό Βάρος. Από την Εύα Λεουνάκη


Η yoga είναι μια αρχαία τεχνική που έχει ως σκοπό έναν υγιή τρόπο ζωής. Ο βαθύτερος στόχος της είναι η εξισορρόπιση  του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής.
Ας δούμε, λοιπόν, τι επίδραση μπορεί η Yοga να έχει στο σώμα μας και κατ’επέκταση στο βάρος μας:
  • Σε έρευνα που έγινε σε 15.550 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 53 και 57 ετών στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το 2005, διαπιστώθηκε ότι μέτριας συχνότητας άσκηση μέσω της yoga μπορεί όντως να βοηθήσει ανθρώπους να χάσουν βάρος ή τουλάχιστον να τους αποτρέψει από το να πάρουν. 
Σύμφωνα με την άποψη του ερευνητή Alan Kristal, οι επιδράσεις αυτές σχετίζονται με τις βασικές αρχές της yoga οι οποίες προωθούν την ισορροπία πνεύματος και σώματος. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η yoga βοηθάει στη αλλαγή της σχέσης του μυαλού με το σώμα και κατά συνέπεια με την τροφή και τις διατροφικές συνήθειες». 
  • Άλλη ερεύνα, που έγινε στη Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το 2009 και που αναφέρει ότι η yoga, μέσω της συσχέτισής της με την πνευματικότητα, συμβάλλει στη βελτίωση των διατροφικών διαταραχών και κατ’επέκταση της σωματικής υγείας, ενισχύει τις ανωτέρω απόψεις.
  • Το 2010, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 47 ανθρώπους στην Ινδία, διαπιστώθηκε ότι με εντατικό πρόγραμμα 6 ημερών άσκησης μέσω της yoga και διατροφής χαμηλής σε λιπαρά, υψηλής σε φυτικές ίνες και πλούσιας σε λαχανικά μειώνεται η περίμετρος της μέσης και των γοφών και κατά 1,6% ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.=βάρος/ύψος²).
Βλέπουμε, λοιπόν, βάσει ερευνών ότι η yoga συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρος και στη διατήρησή του σε υγιή επίπεδα.  Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν συνδυάζεται με ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα βάσει των αναγκών μας.
Πηγές:
  1. Kristal AR, Littman AJ, Benitez D, White E., Yoga practice is associated with attenuated weight gain in healthy, middle-aged men and women., Altern Ther Health Med. 2005 Jul-Aug;11(4):10-2
  2. Dittmann KA, Freedman MR., Body awareness, eating attitudes, and spiritual beliefs of women practicing yoga., Eat Disord. 2009 Jul-Sep;17(4):273-92
  3. Telles S., Naveen VK., Balkrishna A., Kumar S., Short term health impact of a yoga and diet change program on obesity. Med Sci Monit. 2010 Jan;16(1):CR35-40.